Een maand vertraging door treinstakingen

20131105 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows delayed trains on the information screen during a 24 hour strike of NMBS-SNCB Belgian railway company, organized by SACT-ASTB union, Tuesday 05 November 2013, in Brussel Zuid / Bruxelles Midi railway station in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Vorig jaar is er in totaal achttien dagen gestaakt bij de NMBS, waardoor er bijna 43.000 minuten vertraging was. Dat blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

Het aantal stakingen en minuten vertraging gaat in stijgende lijn ten opzichte van 2012 en 2013. Minister Galant maakte de cijfers bekend op vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel. «De impact is telkens enorm», reageert Yüksel bij Metro. Ruim 15.000 treinen werden daardoor afgeschaft, met een vertraging tot gevolg die opliep tot 42.000 minuten. Het jaar voordien was dat slechts 16.000 minuten. «Dat komt neer op bijna een maand vertragingen in 2014.»,

Meestal gaat het om een aangekondigde staking, meer bepaald in 10 van de 18 gevallen. Toch zijn zo’n 10.000 minuten te wijten aan onaangekondigde stakingen.

Vertrouwen

«De verschillen met de voorgaande jaren zijn groot», stelt Yüksel vast. «Dat geldt trouwens ook voor het aantal afgeschafte treinen, dat stijgt tot bijna 16.000.» Hij vindt het belangrijk dat reizigers kunnen rekenen op de NMBS. «De spoorwegmaatschappij moet het vertrouwen terugwinnen.»

In een reactie wijst NMBS-woordvoerder Bart Crols op het uitzonderlijke aantal stakingsdagen dat de NMBS vorig jaar te verwerken kreeg. «In totaal was 48% van de afgeschafte treinen daaraan te wijten.»