Bestseller over kwantumfysica in zeven lessen

Maak alvast een plekje vrij op je boekenplank, want iets zegt ons dat de Kerstman dit jaar menigmaal exemplaren van  ‘Seven Brief Lessons on Physics’ zal rondstrooien. In dat 78 pagina’s tellende boekje verdiept fysicus Carlo Rovelli zich in de kwantumfysica om de obscure tak van de natuurkunde in zeven lessen bevattelijk te maken voor de leken onder ons.   

‘Sette brevi lezioni di fisica’, binnenkort ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar als ‘Zeven korte lessen uit de fysica’, is in korte tijd uitgegroeid tot een bestseller die in Italië met meer dan 300.000 verkochte exemplaren ‘Fifty Shades of Grey’ heeft verslaan. “Zo veel succes had ik nooit verwacht”, zegt de 59-jarige professor Rovelli in zijn universiteitskantoor.”Ik heb wel bewust gekozen om te schrijven voor iedereen in plaats van voor specialisten. Alle saaiigheid eruit.Vooral de schoonheid van de moderne wetenschap wilde ik etaleren.”

Rovelli slaagt erin om kleppers als Einsteins relativiteitstheorie, kwantummechanica, de architectuur van het universum en zwarte gaten op een heldere manier te condenseren in zijn instructieboekje. “Toch verberg ik het mysterie niet. Wanneer iets onduidelijk is, is dat zo”, geeft de professor toe. “We achten ons brein almachtig, maar het is niet ontworpen om alles te vatten. Onze hersenen stellen ons in staat om te jagen, eten en praten, niet om atomen en sterrenstelsels te begrijpen.”

Films als ‘Interstellar’, ‘The Theory of Everything’, ‘The Martian’ en binnenkort ‘First Man’ prikkelen onze hang naar de sterren. Volgens Lieven Scheire is er een soort nerd-revival aan de gang. “Ik ben geen trendwatcher, maar mijn vermoeden is dat technologie ons dagelijkse leven immens is binnengedrongen. Dagelijks komen we in contact met computers en smartphones. Dan stel je je al sneller de vraag: hoe werkt dat juist?'”, vertelt hij in De Morgen.

Foto Pixabay