Zowel kind als moeder gebaat bij borstvoeding

Omdat borstvoeding veel voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind heeft, adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie om kinderen tot de leeftijd van zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Twee aparte studies tonen nu ook aan dat borstvoeding positieve effecten heeft op de gezondheid van de moeder.

Uit de studie van dr. Eleanor Bilma Schwarz van de universiteit van California is gebleken dat vrouwen die borstvoeding geven beter beschermd zijn tegen borstkanker. De oncologe bestudeerde de gegevens van bijna 40.000 vrouwen en stelde vast dat borstvoeding ervoor zorgde dat een bepaald type borstkanker tot 20 procent minder voorkwam. “Een win-winsituatie, want het is nog eens goed voor de baby ook”, zegt de onderzoekster.

Volgens onderzoekster Erica P. Gunderson is het zo dat het lichaam van de vrouw door de postnatale borstvoeding een soort ‘reset’ ervaart. Uit haar studie, waarin de gegevens van bijna 1.000 vrouwen onderzocht werden, bleek borstvoeding ook diabetes type 2 af te blokken. Wie 10 maand lang borstvoeding had gegeven, bleek tot 60 procent minder kans te hebben op de ontwikkeling van de ziekte.

Foto Pixabay