Zeldzame maanregenboog gespot in IJsland

Een regenboog ontstaat wanneer licht van de zon gebroken en weerkaatst wordt in waterdruppels. Datzelfde verschijnsel kan ook voorkomen met maanlicht in plaats van zonlicht, maar dat is zeldzaam. Vidir Bjornsson zag er echter eentje nabij het IJslandse stadje Stykkisholmur en wist die vast te leggen op foto.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Ik reed door een hevige regenbui met veel wind toen ik de maanregenboog zag. Ik stopte de auto meteen omdat ik dacht dat mijn ogen me bedrogen", getuigt Bjornsson aan de BBC. "Ik dacht eerst dat het een weerspiegeling op mijn voorruit was, maar een vriend en ik besloten uit te stappen en een foto te maken." Blijkbaar was er zelfs nog een tweede maanregenboog te zien, maar die is nauwelijks zichtbaar op de foto.

Een maanregenboog is een bijzonder zeldzaam verschijnsel. Een volle maan is nodig in combinatie met de benodigde waterdruppeltjes en het maanlicht is bovendien niet zo fel als dat van de zon. Daardoor lijkt de boog voor het blote oog kleurloos. Het onderscheid met de nachtelijke hemel is dus niet eenvoudig. Op een foto met een lange belichtingstijd of een hoge filmgevoeligheid zijn de kleuren wel te zien.

"Ik had er nog nooit één gezien, laat staan dat ik ooit van een maanregenboog gehoord had", besluit Bjornsson.

— Víðir Björnsson (@vidirb) 22 november 2015