Italië wil cultuur betrekken bij terreurmaatregelen

Soldiers patrol near the Colosseum on November 25, 2015 in Rome. Italy is to spend an additional one billion euros ($1.06 billion) on security, Italian Prime Minister Matteo Renzi announced today. In a speech at Rome city hall, he said 500 million euros would be earmarked for cyber-security and modernising the police force, and 500 million for the Italian armed forces. AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE / AFP / FILIPPO MONTEFORTE

Italiaans premier Matteo Renzi wil twee miljard euro uittrekken voor terreurmaatregelen. Dat maakte hij gisteren bekend in het Romeinse stadhuis. Opvallend is dat niet enkel veiligheid, maar ook cultuur een belangrijk deel uitmaakt van het voorstel.

De helft van het voorgestelde budget gaat naar de modernisering van het leger en de politiemacht, met extra aandacht voor cyberveiligheid. Een kwart van de twee miljard euro gaat naar het opwaarderen van grote steden en hun buitenwijken. Het overige geld gaat naar het promoten van een culturele identiteit.

Zo zouden jongeren een ‘cultuurkaart’ van 150 euro krijgen. Die kunnen ze gebruiken om optredens, theatervoorstellingen en musea te bezoeken. Daarnaast krijgen Italianen de keuze om een deel van hun belastinggeld toe te wijzen aan culturele instellingen.

“Zij vernietigen standbeelden, wij willen de blauwhelmen van de cultuur zijn. Zij verbranden boeken, wij zijn het land van de bibliotheken. Hun visie is er een van terreur, wij antwoorden met cultuur”, aldus Renzi in zijn speech.

Italië zou het geld vrijmaken door een belastingvermindering voor bedrijven een jaar uit te stellen. Renzi haalde in zijn speech aan dat de EU-budgetdoelstellingen in het gedrang komen door de extra inspanningen. “Het ‘pact van de mensheid’ is echter belangrijker dan het stabiliteitspact voor de eurozone”, volgens premier Renzi. Het voorstel van Renzi moet nog goedgekeurd worden door het Italiaanse parlement.