Alle fietsen krijgen plaats in stalling

20130401 - HALLE, BELGIUM: Illustration shows bikes in Halle station, Monday 01 April 2013. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

De Vlaamse overheid wil fietsenrekken aanpassen aan de afmetingen van de huidige fietsen. Dat heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gezegd op vraag van zijn partijgenote Lies Jans.

De fietssector bloeit en er komen steeds meer fietsen met afwijkende maten in het straatbeeld. Denk maar aan fietsen met een vaste, grote boodschappentas voorop, permanente kinderzitjes, bakfietsen, speciale sturen of fietsen die niet meer de normale afmetingen hebben, zoals e-bikes, tandems en ligfietsen.

«In heel wat fietsstallingen is het bijzonder moeilijk om fietsen met uitzonderlijke afmetingen correct te plaatsen. In het huidige Vademecum Fietsvoorzieningen staan richtlijnen voor afmetingen, maar die lijken niet geschikt voor alle fietsen», verduidelijkt Lies Jans, voorzitter van de Commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams Parlement, aan Metro. Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt momenteel aan de globale herziening. «Doel is een overkoepelend vademecum over het ontwerp van weginfrastructuur. Nieuwe evoluties en ontwikkelingen worden hierin zeker meegenomen. Zo zullen alle types van fietsen met hun specifieke kenmerken en eigenschappen worden besproken», aldus Weyts.

«Aangezien we het fietsgebruik zo veel mogelijk willen stimuleren, moeten we een zo optimaal mogelijk klimaat scheppen voor de fietser», besluit Jans.