Bijna helft van alle bedienden wil volgend jaar opslag vragen

door
Hans
Leestijd 2 min.

Bijna de helft (44%) van de werknemers is van plan een loonsverhoging te vragen in de komende twaalf maanden. Dit blijkt uit onderzoek van het rekruteringsbedrijf Robert Half bij 1000 Belgische bedienden. 11% geeft ook aan te vertrekken als er geen opslag volgt.

Werknemers van generatie Y zijn in grotere mate (51%) bereid om een opslag te vragen dan werknemers van de babyboomgeneratie (48%) en generatie X (33%).

Verantwoordelijkheid

Wanneer wordt gevraagd naar de redenen om een salarisverhoging te vragen, geeft meer dan twee derde (67%) aan dat zijn/haar loon niet mee is geëvolueerd met het groeiende takenpakket en verantwoordelijkheden. 13% zegt dan weer dat een salaris- toename noodzakelijk is om de huidige levensstandaard te bekostigen, terwijl 11% stelt dat ze meer moeten verdienen om in de basisbehoeften te voorzien.

Daarnaast geeft 9% aan dat ze een loonsverhoging noodzakelijk vinden omdat het huidige salaris niet is afgestemd op de loonstandaard van de eigenlijke functie en de sector.

Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux: "Maar liefst 59% van de Belgische bedienden zegt nu meer vertrouwen te hebben in het vinden van een andere job ten opzichte van een jaar geleden. Er is dus een groeiend vertrouwen onder werknemers over hun kansen op de arbeidsmarkt en werknemers - die doorgaans hun marktwaarde kennen - zullen hier ook rekening mee houden indien ze in contact komen met nieuwe jobopportuniteiten. Bedrijven onderkennen dan ook het belang van salarisverhogingen om talent binnen het bedrijf te houden."

Vertrek

Als er geen opslag volgt, zegt 40% van de werknemers te wachten tot het volgende functioneringsgesprek om de vraag opnieuw te stellen. Bijna drie op de tien (29%) durven een alternatief te vragen, zoals meer/betere extralegale voordelen of een beter betaalde functie binnen het huidige bedrijf. Toch zegt meer dan een tiende (11%) van de medewerkers op zoek te gaan een andere baan indien ze een negatief antwoord krijgen.

Foto: phovoir