Metro en Brussels onderwijs blijven dicht

20151122 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration shows the empty metro entrance , Sunday 22 November 2015, in Brussels. The terrorist threat level was updated to level four, the maximum, in Brussels region, and stays at level three for the rest of the country. Shopping center, main shopping streets, subways and public events are closed and cancelled for the week-end because of the terrorist threat level four. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Het dreigingsniveau blijft op vier in Brussel. Dat heeft premier Charles Michel (MR) zondagavond gezegd, na een nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert. De metro blijft maandag dicht, net als de Brusselse scholen en de universiteiten. Maandagnamiddag volgt een nieuwe evaluatie.

Volgens Michel is de dreiging nog dezelfde als zaterdagmorgen: er is een risico op een aanslag door meerdere personen op meerdere plaatsen. De doelwitten blijven dezelfde: winkelcentra en -straten, het openbaar vervoer en grote evenementen.

Het OCAD behoudt daarom het dreigingsniveau op vier voor Brussel en op drie voor de rest van het land. De maatregelen blijven dan ook dezelfde: versterkte inzet van politie en militairen, de afgelasting van grote evenementen met veel volk en extra aandacht voor het openbaar vervoer.

De metro blijft dicht en ook de Brusselse scholen, hogescholen en universiteiten blijven maandag gesloten. Voor de crèches is er geen algemeen sluiting, maar wel een verhoogde waakzaamheid.

In de loop van maandagnamiddag volgt een nieuwe analysevergadering van OCAD en een nieuwe bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.

«We zijn ons ervan bewust dat de situatie voor iedereen moeilijk is. We willen de veiligheidsdiensten en de mensen op het terrein bedanken», zei Michel. «We bedanken ook de bevolking voor de sereniteit», aldus de premier. Michel zei dat alles eraan gedaan wordt om zo snel mogelijk weer te kunnen keren naar een normaal leven.

De premier wou tot slot niets zeggen over lopende gerechtelijke onderzoeken en eventuele gerechtelijke of politie-operaties.

Wie vragen heeft, kan nog terecht op het nummer 1771 van het crisiscentrum.

Bron: online redactie, Belga