Brusselse metro rijdt niet door maximale terreurdreiging

20151120 - ANTWERP, BELGIUM: Illustration picture shows soldiers at guard in Antwerp Centraal railway station in Antwerp, Friday 20 November 2015. Belgium's national security council and the government decided to deploy more police and soldiers in the streets after last Friday's attacks in Paris, France, which have left at least 136 dead and more than 350 injured. The terror alert level stands at level 3, the second highest level. The attacks have been claimed by Islamic State. Among the suspected terrorists, several have a link to Molenbeek. BELGA PHOTO LUC CLAESSEN

Het dreigingsniveau voor het Brussels Gewest wordt opgetrokken naar vier, het hoogst mogelijk niveau. Niveau vier betekent dat de dreiging “ernstig en zeer nabij” is. Het Crisiscentrum vraagt dat alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse geannuleerd zouden worden, en ook de metro in Brussel rijdt niet.

De verhoging van het dreigingsniveau voor het hoofdstedelijk gewest komt er na een nieuwe evaluatie van het antiterreurorgaan OCAD. Voor de rest van België blijft wel niveau 3 van kracht.

Het crisiscentrum roept de bevolking op om zeker in het Brussels Gewest plaatsen te vermijden waar veel mensen samenkomen, zoals concerten, grote evenementen, stations, luchthavens, openbaar vervoer en drukke winkelstraten. Verder wordt ook gevraagd om de veiligheidscontroles te respecteren en om geen geruchten te verspreiden.

Als gevolg van de verhoogde terreurdreiging vraagt het Crisiscentrum om alle voetbalwedstrijden in eerste en tweede klasse dit weekend te annuleren. Het gaat dan niet alleen over de wedstrijden die in Brussel gespeeld worden, maar ook diegene die elders plaatsvinden.

De hoogste terreurdreiging heeft ook gevolgen voor het openbaar vervoer. Zo rijden de metro’s in Brussel vandaag niet. De bussen en trams bovengronds rijden wel, al heeft de maatregel wel gevolgen voor een tiental tramlijnen die raken aan premetrostations.

Dat het dreigingsniveau verhoogd wordt naar vier heeft vermoedelijk te maken met Salah Abdeslam. De internationaal geseinde man uit Molenbeek is een van de vermoedelijke daders van de bloederige aanslagen in Parijs. Er wordt rekening mee gehouden dat hij zich in onze hoofdstad bevindt.

Het is overigens niet de eerste keer dat de terreurdreiging tot niveau vier verhoogd wordt. Tijdens de eindejaarsperiode 2007-2008 gold het hoogste niveau al eens in Brussel, wegens plannen om de veroordeelde terrorist en voormalig profvoetballer Nizar Trabelsi uit de gevangenis te bevrijden. Het traditionele eindejaarsvuurwerk op de Brusselse Kunstberg werd toen afgelast.