Vrouwen verdienen pas in 2133 evenveel als mannen

Mannen en vrouwen in vergelijkbare functies zullen pas in 2133 hetzelfde bedrag op hun loonbriefje zien verschijnen. Dat blijkt uit cijfers van de 2015 Global Gender Gap Index van het Wereld Economisch Forum (WEF).
door
Mare
Leestijd 2 min.

Het voorbije decennium is de economische kloof wereldwijd met 3% gedicht, wat betekent dat de lonen van vrouwen nu gemiddeld gelijk zijn aan wat hun mannelijke collega's verdienden in 2005. Vrouwen lopen dus tien jaar achter op mannen. Als de wereld aan dit tempo verder evolueert, zal volledige loongelijkheid pas in 2133 bereikt worden.

In de analyse wordt de genderongelijkheid onder de loep genomen op het vlak van gezondheid, opleiding, economische kansen en politiek.

Er is geen enkel land in de wereld waar een vrouw evenveel verdient als een man. Naar goede gewoonte scoren de Scandinavische landen wel heel goed op het vlak van gendergelijkheid. In IJsland bedraagt de genderloonkloof nog ongeveer 88%, wat betekent dat vrouwen voor hetzelfde werk slechts 12 % van hun loon opstrijken.

Met een loonkloof van 75% prijkt ons land pas op de 19de plaats van de wereldranglijst, die in totaal 145 landen bestudeerde. Er is dus nog werk aan de winkel.

Opmerkelijk is dat de gendergelijkheid in de armste landen van de wereld groter is. Zo krijgen de Rwandese vrouwen 88% van het bedrag van wat mannen verdienen voor hetzelfde werk. Vier landen hebben een hoger percentage vrouwen aan het werk dan mannen. In Malawi werkt bijvoorbeeld 85% van de vrouwen tegenover 81% van de mannen. Ook in Mozambique, Rwanda en Burundi krijgen vrouwen meer kansen op de arbeidsmarkt.

Een opvallende conclusie uit het onderzoek is dat onderwijs geen garantie biedt voor succes op het werk. Steeds meer vrouwen zijn ingeschreven in universiteiten, maar toch vertaalt dat zich niet in hogere posities of een hoger loon. Saadi Zahidi, het hoofd van het WEF, sprak daarom ook over «een groot verlies van talent» bij het toelichten van het rapport.