Een Thaise massage, niet voor doetjes

Some 641 Thai masseurs and masseuses perform massages as they establish a new Guinness World Record for Thai massage at an indoor sport arena on the outskirts of Bangkok on August 30, 2012. The 641 masseurs and masseuses broke a previous record set in 2010 by 236 masseuses in Australia during the event organised to promote the country's famous massage and spa industry. AFP PHOTO

Massages maken deel uit van het culturele erfgoed en de tradities in Thailand. Ze weten een groeiend aantal buitenlandse toeristen aan te trekken en te verleiden. Hoewel het land een hele hoop massages in aanbieding heeft, zijn vele soms te pittig en niet geschikt voor leken.

Ayurvedische massages, geneeskrachtige planten, acupunctuur… het zijn allemaal technieken van de traditionele Thaise geneeskunde die door de Europese Commissie als onconventioneel bestempeld worden, maar die van dit Siamese koninkrijk een toeristische bestemming maken. De massages die je zowel op straat als in dure zaken kan krijgen, zijn het middel om in vorm te geraken. Daarom heb ik besloten om mezelf erin te verdiepen.  Een ding staat wel vast, ik weiger mijn lichaam over te geven aan slangen of slakken, en laat me ook niet wikkelen in chocolade, koffie, fruit, kaas, boter of mayonaise. Ook de verzorging met kaviaar, bloed of bladgoud, die zeer populair is bij rijke toeristen die op zoek zijn naar extreme ervaringen, laat ik aan me voorbij gaan. Ik wil gewoon een traditionele Thaise massage beleven! En om alle dirty minds het zwijgen op te leggen, ik blijf weg van de massages in dure sekstempels.

 Stilte voor de storm
Ik had nooit gedacht dat een luxueus beautysalon zo’n methodisch georkestreerde plaats zou zijn. Het is een oase van rust: het decor en de feng shui-sfeer zijn indrukwekkend. Terwijl ik geniet van een koud drankje  als eerste stap om mijn lichaam te ontspannen, word ik met vragen bestookt. ‘Heb je allergieën, verwondingen, breuken die nog pijn doen? Wil je liever een lichte, medium of harde massage? Welke olie wil je: jasmijn, lavendel, eucalyptus of ayurveda?’. Ik kies voor een lichte met jasmijn. Als ik de kamer binnenkom en ontdek wat ik zal moeten dragen, sla ik in paniek: op de tafel ligt een transparante onderbroek waar Miley Cyrus jaloers op zou zijn. 

Ik slik mijn trots en schaamte in en kom ik toch uit de kleedkamer. Na een voetbad ga ik met mij ogen dicht op de tafel liggen en de masseuse begint. “Er is geen betere ontspanning”, zeg ik tegen mezelf met een brede glimlach, terwijl de 40-jarige vrouw mijn lichaam kneedt met haar geoefende, maar delicate handen. Ze wisselt verschillende drukbewegingen af. Ik verlies alle besef van tijd en laat alle spanning los, waardoor ik in slaap val. De vrouw wekt me op het einde van de sessie en zowel mijn geest als mijn lichaam zijn volledig ontspannen. Na een douche die mijn lichaam revitaliseert, krijg ik een warm drankje en een koekje met honing, die mijn trage bloedcirculatie op gang brengen en mijn bloedsuikerspiegel boosten. Ik voel enkel rust en instant geluk.

Helemaal gekraakt
Gefrustreerd omdat ik niet optimaal gebruik heb gemaakt van de gelegenheid en nieuwsgierig om te ontdekken wat er schuilt achter de naam ‘harde of traditionele massage’, besluit ik dit ook te ondergaan. En deze keer voel ik een wereld van verschil! Het is geen ontspannende massage, maar een therapeutische. De handelingen van mijn masseuse zijn geen afspiegeling van haar zachte stem.

Tijdens de sessie maakt ze gebruik van haar handpalmen, vuisten, onderarmen, ellebogen en knieën om mijn benen, armen, ruggengraat, nek en hoofd stevig te bewerken. Van kop tot teen laat ze elk deel van mijn skelet kraken. Terwijl ik grimassen trek en me opspan, besluit ze om me in acht te vouwen, net zoals origami. Wanneer ze ontdekt dat ik net zo buigzaam ben als een bamboestengel, geeft ze het uiteindelijk op. Zelfs voor masseuses, die soms tot twaalf uur per dag te werken, is dit werk een prestatie. Hun vermoeide handen hebben dagelijks speciale zorgen nodig om krampen en blaren weg te werken. De traditionele Thaise massage, een mix van yoga en klassieke massage, is geen ontspanning voor leken: het heeft meer weg van een gymnastiek voor slangenmensen. Deze massage zou heilzaam werken als je het regelmatig zou doen, maar die theorie ga ik toch niet zelf uittesten.

Door Gaëtan Gras