Federale regering trekt 400 miljoen euro uit voor veiligheid

20151118 - BRUSSELS, BELGIUM: Military police pictured at the Brussels-South - Brussel-Zuid - Bruxelles-Midi train station in Brussels, Wednesday 18 November 2015. The national security level has been raised to three, after several terrorist attacks in Paris, France last Friday have left at least 129 dead and 350 injured. Among the victims are three Belgians. The attacks have been claimed by Islamic State. Among terrorists, several have a link to Molenbeek. BELGA PHOTO DIRK WAEM

De federale regering levert in 2016 een bijkomende budgettaire inspanning om de veiligheid te verhogen en de strijd tegen het terrorisme op te voeren. Er wordt 400 miljoen euro extra uitgetrokken. Dat heeft premier Charles Michel (MR) vandaag bekendgemaakt.

Michel geeft in de Kamer toelichting bij een pakket van in totaal 18 maatregelen. De 400 miljoen euro extra, waarvoor de begroting 2016 wordt geamendeerd, komt bovenop de 200 miljoen euro aan investeringen in veiligheid die in 2015 al zijn gerealiseerd, de 40 miljoen die was voorzien voor de Staatsveiligheid en de extra 100 miljoen die is vrijgemaakt voor Defensie.

Een opvallende maatregel is de vrijheidsberoving van ‘foreign fighters’. In principe zullen Syriëstrijders die terugkeren naar België in de gevangenis worden opgesloten. Personen die geregistreerd staan bij de dreigingsanalysediensten moeten een elektronische enkelband kunnen krijgen.

Andere maatregelen zijn onder meer een onmiddellijke voorlopige hechtenis van 72 uur voor terroristische daden – waarvoor de Grondwet moet worden herzien -, de mogelijkheid om 24 uur op 24 huiszoekingen te verrichten voor terroristische misdrijven, een uitbreiding van de opsporingsmethoden en van de technologieën die ter beschikking staan van de inlichtingendiensten (stemherkenning, uitbreiding telefoontap…) en het komaf maken met anonieme prepaid-belkaarten. Voor de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek wordt een actieplan aangekondigd, dat inzet op preventie en repressie.