Ontdek Brussel onder de grond

Meer dan een jaar na zijn sluiting, opent het Riolenmuseum vandaag opnieuw de deuren. Het museum leidt de bezoeker rond in de verrassende wereld die zich onder onze voeten afspeelt.

Het riolenmuseum aan de Anderlechtsepoort opende in 1988 en werd volledig vernieuwd in 2007. Het personeel van de Dienst Riolen van de stad Brussel stond tot in 2014 in voor het ontwerp en het beheer. Het museum moest in oktober 2014 sluiten door een gebrek aan middelen en personeel. Vandaag is het in handen van de Dienst Cultuur en wordt het geleid door voormalige rioolwerkers.

Buik van de stad

De Brusselse riolen bestaan al sinds de 17de eeuw, maar toen was het vooral bedoeld om het water in de straten af te voeren. Geleidelijk aan breidde het netwerk uit: van 45 kilometer in 1847 tot meer dan 350 kilometer vandaag.

In het museum krijgen de bezoekers meer dan een unieke wandeling in de buik van de stad. Aan de hand van maquettes, films en voorwerpen vertelt het de geschiedenis van de Zenne en de staat van het riolennetwerk. «Bezoekers kunnen kiezen voor twee soorten rondleidingen: een meer technische, waarin meer uitleg gegeven wordt over het werk van rioolwerkers en een over de ontwikkeling van de Brusselse riolen door de eeuwen heen», vertelt Gwendoline d’Huart, museumverantwoordelijke.

Een ticket kost 8 euro voor volwassenen, voor kinderen is het gratis. Iedere eerste zaterdag van de maand zijn er gratis rondleidingen.