Grootste diamant in ruim een eeuw gevonden

A flawless, oval-shaped diamond of 63.93 carats is shown at Christie's, central London, Wednesday October 8, 2003. The stone is expected to fetch around £4million when it is auctioned by Christie's Geneva on November 19. A rare 478-carat Ceylon sapphire, the largest sapphire ever to come up for auction, will also among the lots at the sale next month. EPA/Fiona Hanson UK OUT

Mijnwerkers in Botswana hebben de grootste diamant in meer dan honderd jaar gevonden. De 1.111 karaat diamant is qua grootte iets kleiner dan een tennisbal en de op een na grootste ruwe diamant die ooit is gevonden.

Mijnwerkers van Lucara Diamond ontdekten de steen in de Karowe-mijn in het centrale deel van Botswana. De waarde van de nieuwe gedolven steen is nog niet bekend.

De grootste ongeslepen diamant die ooit is gevonden is de Cullinan van 3.106 karaat. Die werd in 1905 in Zuid-Afrika gedolven. Die steen werd gekloofd en geslepen in Amsterdam en verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De grootste van deze geslepen stenen is de Grote Ster van Afrika.

Dat is echter niet de grootste geslepen diamant ter wereld. Dat is de Golden Jubilee die in 1985 eveneens in Zuid-Afrika uit de grond kwam en daarna door meesterslijper Gabi Tolkowsky werd behandeld. Deze steen werd in 1995 door een Thais syndicaat gekocht en cadeau gedaan aan koning Rama IX van Thailand voor zijn vijftigjarige jubileum.