Alpinist beklimt legendarische Eiger in nauwelijks twee uur

De legendarische Zwitserse klimmer Ueli Steck (39, foto onder) heeft een indrukwekkende prestatie geleverd. Steck beklom de noordwand van de Eiger, die bekendstaat als de gevaarlijkste beklimming van Europa, in nauwelijks 2 uur 22 minuten en 50 seconden.

De tijd van Steck is een nieuw record. Hij klom alleen en moest daarbij met zijn zware uitrusting steile rots- en ijswanden overwinnen, zonder beveiliging. Opmerkelijk weetje: na de beklimming vertelde zijn sporthorloge hem dat hij een “gemiddelde training” achter de rug had. Steck wordt niet voor niets ‘The Swiss Machine’ genoemd.

800px-Ueli_Steck

Ueli Steck specialiseert zich in snelheidsrecords. Hij heeft de snelste beklimming van verschillende bergen overal ter wereld op zijn naam staan. Met dit record doet hij zes minuten beter dan het vorige record op de noordwand van de Eiger. Zelf had hij het record al eens op zijn naam staan. In 2007 deed hij er nog 3 uur en 54 minuten over, toen de beste tijd ooit. De noordwand werd pas in 1938 voor het eerst beklommen en was tot dan een van de laatste ongeklommen routes in Europa. Ze werd berucht door de vele doden die er vielen bij eerdere pogingen.

Bekijk hieronder een eerdere beklimming van de Eiger door ‘The Swiss Machine’.

 

https://www.youtube.com/watch?v=IjRGHGV_MVI

 

Foto’s Wikimedia / Ludovic Péron en Dirk Beyer