Nederlander gaat voor snelheidsrecord windsurfen

Björn Dunkerbeck performs in Perth, Australia on February 13th 2010 // John Carter/Red Bull Content Pool // P-20120217-77281 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Björn Dunkerbeck gaat proberen de grens van 100 km/u te doorbreken op zijn surfplank. Het huidige record staat sinds 2012 op 96,4 km/u.

Sinds eind oktober verkent Björn Dunkerbeck de stranden van de Namibische kust. Zijn doel: rimpelloos water vinden, met een sterke wind uit de juiste richting, om opnieuw het wereldsnelheidsrecord op de 500 meter te breken. Het huidige record staat op naam van de Franse surfer Antoine Albeau, met 96,4 km/u. Björn Dunkerbeck volgt hem op een haar, met 95 km/u. «Honderd per uur is de volgende stap. Ik kan die grens doorbreken», verzekert hij.

De stevige Nederlandse Deen piekte al eens kort, gedurende 2 seconden, op 99 km/u. «Het is een ongelofelijk gevoel. Je zou het zelf moeten proberen», beveelt hij aan. Met ruim 30 jaar ervaring in speed surfing zien zijn kansen er dan ook veelbelovend uit om deze uitdaging tot een goed einde te brengen. Als hij slaagt, heeft hij maar liefst acht wereldsnelheidsrecords verbroken, naast zijn 41 wereldtitels. Zijn eerste pogingen vielen vooralsnog in het water, maar hij zet alles in op zijn laatste oefenweek.

Foto: Red Bull