Jonge Belgen zijn tevreden over job

Belgische jongeren zijn meer tevreden over hun baan dan het Europese gemiddelde. Dat blijkt uit een studie van Eurostat.

Het statistisch bureau van de Europese Unie heeft de resultaten van zijn eerste studie naar de levenskwaliteit in de 28 lidstaten van de EU gepubliceerd. Werk is een van de belangrijkste factoren die bijdraagt tot de levenskwaliteiten van de Europeanen. Belgen scoren op dat vlak goed.

Zo staan jonge Belgen (tussen 16 en 24 jaar) op de zevende plaats op de Europese ranglijst, met een gemiddelde jobtevredenheid van 7,6 op 10. Het Europese gemiddelde ligt op 7,2 op 10. Daarmee doen we het beter dan onze buurlanden Frankrijk (7,1) en Duitsland (7,3). Luxemburg scoort wel hoger, met een score van 7,9 op 10.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de jongeren. «Als werknemers gelukkig zijn, biedt dat ook tal van voordelen voor de bedrijven», legt Frédérique Bruggeman van rekruteringsbedrijf Robert Half uit. «Tevreden werknemers zijn doorgaans productiever en gemotiveerder. Verder blijven ze over het algemeen langer bij het bedrijf.»

Flexibele werktijden

Daarnaast blijkt dat de jonge werknemers best tevreden zijn over de reistijd van hun woon-werkverkeer. Ook hier scoren ze beter dan het Europese gemiddelde en staan ze op de zesde plaats. Dat is verrassend, omdat België niet bekend staat als mobiliteitskampioen. Zo staan we massaal in de file en verloopt reizen met het openbaar vervoer ook niet altijd even vlot. Volgens Robert Half beseffen Belgische bedrijven dat en spelen ze daarop in. «Ze stellen alternatieven voor om frustraties over lange reistijden bij het woon-werkverkeer te vermijden», stelt Bruggeman. «Zo worden flexibele werktijden en telewerken vaak ingevoerd. Dat zorgt voor een grotere productiviteit