Twintigers huren beter dan te kopen

FOCUS COVERAGE DISTRIBUTION REQUESTED TO BELGA 20150115 - KORTRIJK, BELGIUM: Illustration picture shows a 'Verkocht' sign of Era real estate company on a house in Kortrijk, Thursday 15 January 2015. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Het is een volkswijsheid die we met de paplepel hebben meegekregen. Je hebt sowieso een dak boven je hoofd nodig, dus je kunt het beter kopen. Of: huren is weggegooid geld. Toch ligt dat niet zo eenvoudig. 

Mensen tussen 20 en 30 jaar dromen vaak van hun eigen stek. En op papier klinkt het kopen van een eigen woonst ook ideaal. Het levert fiscale voordelen op en het is leuker om maandelijks geld te spenderen aan een lening voor je eigen woonst in plaats van het te droppen in de portemonnee van de verhuurder. Een analyse van de Britse krant The Guardian haalt deze mythe echter onderuit. Voor heel wat twintigers zou het beter zijn om te huren in plaats van toe te geven aan de koopwoede, klinkt het.

Een eerste vraag die de Millenials zichzelf moeten stellen, is of hun leven wel stabiel is. Denk eens na of je de komende jaren van job wilt veranderen, of je kans maakt op een promotie en of je jouw gezin wilt uitbreiden. Verandert het toekomstbeeld binnen de vijf jaar, is het misschien slimmer om te huren.

Voor je wilt kopen, zet je ook best eerst je financiën op een rijtje. Je moet niet alleen voldoende centen op tafel kunnen leggen voor een lening, maar ook voor de belastingen, verzekeringen, je pensioen en een resem vaste onderhoudskosten.

Tot slot moet je ook rekening houden met de dynamiek van de woningmarkt. De laatste jaren blijven de woningprijzen stijgen, maar de vraag is voor hoe lang nog. Zonder een glazen bol is dit uiteraard moeilijk te voorspellen. Wel kan je rekening houden met de babyboomgeneratie. Door de vergrijzing zullen steeds meer senioren hun woonst van de hand doen, waardoor het goed mogelijk is dat de woningprijzen sterk zullen dalen.

The Guardian besluit dat twintigers hun woningdroom beter even opbergen en een ietwat goedkopere studio huren. Op die manier zetten ze zichzelf niet ‘vast’ aan een lening en kan de woning nog aangepast worden aan de familiale, professionele en financiële situatie. Ook moeten ze niet wakker liggen van de kosten voor onderhoud en kunnen ze hun spaarpot nog wat langer spijzen.