Vanaf morgen ligt iPad Pro in de winkel

An Apple employee demonstrates how to use the new Apple Pencil for the iPad Pro at a media event in San Francisco, California on September 9, 2015. Apple unveiled its iPad Pro, saying the large-screen tablet has the power and capabilities to replace a laptop computer. AFP PHOTO/JOSH EDELSON

De langverwachte iPad Pro ligt morgen voor het eerst in de winkel, ook in ons land. Bovendien is het toestel sinds gisteren ook te bestellen in voorverkoop. De iPad Pro is met een schermdiameter van maar liefst 12,9 inch een vreemde eend in bijt onder de tablets.

In combinatie met het toetsenbord lijkt het toestel meer op een 2-in-1 laptopcomputer, al geeft het iOS 9-besturingssysteem aan dat het wel degelijk om een mobiel apparaat gaat. De processor doet naar verwachting niet onder voor die van een laptop: Apple belooft dat de prestaties van de 64-bits A9X-chip hoger zijn dan die van 80% van de recent uitgebrachte laptops. Intussen worden steeds meer functies ook op het iOS-platform beschikbaar. Het gaat onder meer om Photoshop en Creative Cloud-toepassingen. De bij te kopen Apple Pencil speelt bij het gebruik van die apps een speciale rol. De iPad Pro is verkrijgbaar vanaf 799 dollar (919 euro). Het Smart Key-toetsenbord kost 169 dollar (179 euro) en voor de Apple Pencil moet 99 dollar (109 euro) worden neergeteld.