Seattle breekt muur van kauwgom af

Bubble Gum Wall in Seattle Washington

Seattle telt binnenkort een toeristische attractie minder. Na twee decennia wordt de beroemde ‘kauwgom-muur’ in de Noord-Amerikaanse stad ontdaan van het plakkende goedje, tot spijt van de inwoners.

De muur in kwestie staat in een steegje in de buurt van Pike Place Market, een van de oudste marktpleinen van de Verenigde Staten. Sinds de jaren negentig is de muur doorheen de voorbije decennia uitgegroeid tot een kleurrijke patchwork van kauwgom, waar tal van toeristen en voorbijgangers hun elastische steentje toe bijdragen.

Trekpleister

Hoewel de muur ondertussen is uitgegroeid tot een trekpleister, beslisten de uitbaters van de markt onlangs dat alle kauwgom moet verwijderd worden. Er wordt daarvoor een beroep gedaan op een schoonmaakfirma, die gebruikmaakt van stoom om de onderliggende bakstenen niet te beschadigen. “Ik hoop dat de inwoners van Seattle het me niet kwalijk gaan nemen”, zegt Kelly Foster, de manager van het bedrijf.

1 ton kauwgom

Er zou naar schatting meer dan 1.000 kilo kauwgom op de muur plakken, al zal het juiste gewicht pas later deze week bekend zijn, wanneer de hele schoonmaakoperatie achter de rug is. De marktkramers hopen alvast dat de muur in de toekomst niet meer volgeplakt zal worden, al “maken ze zich geen illusies”.