‘Migratieplan' komt Trump duur te staan

Nog steeds is er binnen de Republikeinse partij geen enkele kandidaat die zeker is van de nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Toch konden doorwinterde politici de ‘outsiders', zoals Donald Trump en Ben Carson, enkele flinke klappen geven. 
door
Eldrid
Leestijd 2 min.

Tijdens het vierde tv-debat tussen de acht Republikeinse topkandidaten viel vooral de discussie over het migratieplan van Donald Trump op. De New Yorkse miljardair had eerder voorgesteld om de ongeveer 11 miljoen migranten zonder papieren in de VS terug naar hun land van oorsprong te sturen. Bovendien wil hij een muur optrekken tussen Mexico en de VS.

Een onwezenlijk idee, luidde het bij Jeb Bush, zoon en broer van twee voormalige presidenten, die de voorbije weken moeilijk gehoord werd. «Miljoenen migranten terugsturen, aan een tempo van 500.000 per maand, is onmogelijk. Dat is niet waar de Amerikaanse waarden voor staan, het zou hele gemeenschappen uiteenrukken, en het zou vooral een verkeerd signaal geven. Dat is niet het Amerika dat ik ken», klonk het ferm.

"High fives bij Clinton"

Bovendien geeft de discussie alleen maar de Democraten, en dan vooral topkandidate Hillary Clinton, wind in de zeilen, aldus Bush. «In het campagneteam van Clinton geven ze elkaar high fives als ze dit horen.»

Ook John Kasich, de gouverneur van de staat Ohio, liet in sterke bewoordingen verstaan dat Trumps migratieplan nooit kan werken. «We weten allemaal dat je he niet zomaar kan ophalen en de grens overzetten. Het is een belachelijk argument.»

"IS zijn losers"

Ook toen het buitenlands beleid van de VS aan bod kwam, werd de scheidslijn tussen ervaren politici, zoals Jeb Bush en Rand Paul, en nieuwkomers, zoals Trump en neurochirurg Ben Carson, pijnlijk duidelijk.

Die laatste bewees zijn beperkte kennis op buitenlands vlak met zijn voorstel voor het conflict in het Midden-Oosten. Het belangrijkste is volgens Carson om de extremisten van IS «te behandelen als losers», en gewoon de gebieden die ze in Irak hebben veroverd terug in te nemen.

Trump kreeg eveneens kritiek toen hij zei tevreden te zijn met de Russische militaire interventie in Syrië. «Het idee om president Poetin IS te laten uitschakelen klinkt als een gezelschapspel, als Monopoly. Maar dat is niet hoe de wereld in elkaar zit», sneerde Bush.

Een overduidelijke topkandidaat om de race om het Witte Huis aan te gaan is er bij de Republikeinen echter nog steeds niet.