Google Maps werkt nu ook offline

A woman looks at the Google map of Nicaragua and Costa Rica in Washington on November 6, 2010. Costa Rica on Saturday stepped up pressure on international mediators to engage in its territory dispute with Nicaragua, after Google Maps was cited in an incident that saw the neighboring countries dispatch forces to their joint border. The Internet search giant joined the fray after a Nicaraguan commander cited Google's version of the border map in an interview with Costa Rican newspaper La Nacion to justify a raid on a disputed border area. The area is hotly disputed by the two neighbors, and Costa Rica has asked the Organization of American States (OAS) to investigate the alleged violations of its territory. OAS Secretary General Jose Manuel Insulza is touring both countries in a bid to mediate the dispute. AFP PHOTO/Nicholas KAMM

Google Maps helpt je voortaan ook zonder internetverbinding op de juiste bestemming. De nieuwste update voor Android maakt het mogelijk om vooraf kaarten te downloaden, waardoor je niet langer online hoeft te zijn om de weg te vinden.

De vorige versies van de populaire navigatietool boden ook de mogelijkheid om vooraf kaarten te downloaden op je smartphone, maar dat was het dan ook. Voor richtingaanwijzingen, specifieke zoekopdrachten of extra informatie zoals openingsuren van winkels had je nog altijd een internetverbinding nodig, terwijl die lang niet overal voorhanden is. Volgens cijfers van Google is er in 60% van de wereld geen netwerk te bespeuren, wat de Maps-applicatie op die plaatsen tot dusver onbruikbaar maakte.

Automatische update

De nieuwste update biedt een antwoord op die beperkingen, al was het maar omdat Google de concurrentie voelde van andere applicaties die wél offline navigatie aanbieden. Je kan er nu voor kiezen om vooraf de kaarten van een bepaald gebied te downloaden, al heb je dan wel de nodige vrije ruimte nodig op je smartphone. Om de twee weken worden de kaarten automatisch geüpdatet wanneer je je in de buurt van een Wi-Fi-hotspot bevindt.

Alleen Android

Voorlopig is de offline-versie van Google Maps alleen beschikbaar voor Android, maar de internetgigant werkt volop aan een versie voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone van Apple. Het is nog niet duidelijk wanneer die juist klaar zal zijn, al verzekert productmanager Amanda Bishop dat het «niet lang zal duren».