SeaWorld stopt geleidelijk aan met omstreden orkashows

ORLANDO, FL - MARCH 30: Killer whale "Tilikum" appears during its performance in its show "Believe" at Sea World on March 30, 2011 in Orlando, Florida. "Tilikum" is back to public performance March 30, the first time since the six-ton whale has performed since killing trainer 40-year-old trainer Dawn Brancheau at the marine park on February 24 2010, after Sea World Parks & Entertainment president Jim Atchinson signed off on the decision this week. Gerardo Mora/Getty Images/AFP

SeaWorld kondigde maandag aan dat het langzaamaan zal stoppen met de omstreden orkashows. De Amerikaanse pretparkketen ligt regelmatig onder vuur voor de mishandeling van de dieren. SeaWorld geeft te kennen dat de orkashows in San Diego tegen 2017 vervangen zullen zijn door een ‘educatieve’ show. Die zullen volgens CEO Joel Manby “de orka’s tonen in een meer natuurlijk setting.”

De maatregel lijkt een doekje voor het bloeden. De orka’s blijven in gevangenschap en de shows stoppen maar in één van de drie SeaWorldparken. Volgens dierenrechtenactivisten is het niet meer dan een poging om het imago van het bedrijf te redden.

Niet voldoende voor PETA

SeaWorld kreeg de afgelopen jaren immers bakken kritiek voor de behandeling van de dieren. Sinds de documentaire Blackfish in 2013 verscheen, zag de keten de bezoekersaantallen flink dalen, vooral in San Diego. In de documentaire is te zien hoe orka’s reageren op gevangenschap. Daarnaast krijgen kijkers ook het verhaal van Tilikum, een orka die de dood van een trainer veroorzaakte in 2010.

Voor Jared Goodman van de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie PETA is de maatregel niet voldoende. “Een einde aan dit smakeloze circus is onvermijdbaar en nodig, maar gevangenschap neemt alles wat natuurlijk en belangrijk is af van orka’s. Wat ze nu doen valt te vergelijken met leeuwen niet langer te slaan in circusacts, maar ze wel voor de rest van hun leven opgesloten houden in een kooi”, aldus Goodman.