Slaapwandelaar voelt vaak geen pijn

Slaapwandelaars hebben een verborgen superkracht, althans toch volgens Franse wetenschappers. Als ze zich al slaapwandelend bezeren, voelen ze dat immers niet. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Voor de studie die gepubliceerd werd in het vakblad Sleep werden 100 slaapwandelaars onderzocht. Dat onderzoek bracht aan het licht dat mensen die regelmatig slaapwandelen, bijna vier keer zoveel kans hebben op hoofdpijn en tien keer meer kans op een migraine-aanval.

"Maar het meest verrassende resultaat wat het gebrek aan pijnperceptie tijdens het slaapwandelen", stelt hoofdonderzoeker Regis Lopez. Van alle slaapwandelaars waren er 47 die minstens één keer gewond waren geraakt tijdens hun nachtelijke wandeling. Maar liefst 80% had daar niets van gevoeld. Pas later als ze ontwaakten voelden ze de pijn.

Opvallend, zeker als je weet dat één slaapwandelaar door een sprong van een derde etage meerdere botbreuken opliep. Een andere slaapwandelaar brak zijn been tijdens het slaapwandelen doordat hij van het dak viel, maar hij werd pas de volgende ochtend wakker en ervoer toen pas de pijn.