Moe? Deze onverwachte combo verricht wonderen

Als je moe bent, neem je of de toevlucht tot een kop koffie of geef je toe aan een middagdutje. Nu blijkt dat een combinatie van de twee de beste manier is om jezelf een opkikker te geven. 

Wie beweert dat je na een kop koffie een uiltje moet knappen, hadden we tot voor kort krankzinnig verklaard. Maar nu blijkt er een wetenschappelijke verklaring voor te zijn. Cafeïne heeft namelijk zo’n 20 minuten nodig vooraleer het begint te werken. Wie tijdens die 20 minuten een dutje doet, krijgt daarna dubbbel zoveel energie.

Als we wakker zijn, maken we de stof adenosine aan. Deze molecule bindt zich aan de receptoren in onze hersenen en zorgt ervoor dat we ons moe voelen. Cafeïne lijkt qua structuur op adenosine en wilt zich daarom aan diezelfde receptoren in de hersenen binden. Als je slaapt, verdwijnt de molecule adenosine automatisch uit het brein. Tegelijkertijd zijn de receptoren meer ontvankelijk voor cafeïne, die op dat moment vrij spel heeft. Hierdoor voel je je na een tukje van 20 minuten zo fris als een hoentje.

Een studie van de universiteit in Loughborough bevestigt dat mensen die zo’n koffiedutje doen minder fouten maken in een rijsimulatietest. Een experiment aan de universiteit van Hiroshima toonde eveneens aan dat je alerter wordt als je eerst een kop koffie drinkt en vervolgens een dutje doet. Zorg er wel voor dat je je niet overslaapt. Want wie langer dan 20 minuten uitrust, zal zich achteraf slomer voelen.