Etiketten vlees zijn misleidend

A Thai woman looks at meat displays at supermarket in Bangkok 08 June 1999. Thailand banned food imports from Belgium on Monday as fears spread of possible contamination by the cancer-causing chemical dioxin. AFP PHOTO/Pornchai KITTIWONGSAKUL.

Etiketten op vleesproducten zijn vaak misleidend. Dat besluit de European Consumer Organisation (BEUC), waarvan Test-Aankoop lid is, na een onderzoek. De organisatie dringt er bij de lidstaten op aan de Europese regels strikter toe te passen.

BEUC liet in zeven Europese landen tests uitvoeren. In België werd bijvoorbeeld de kwaliteit van filet américain préparé gecontroleerd, dat normaal minstens 70% rundvlees moet bevatten. Via creatieve etikettering als ’préparé’ of ’préparé du chef’ wordt dat omzeild, om varkensvlees te kunnen toevoegen.

De organisatie stelde ook vast dat de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld brochettes niet correct wordt weergegeven. Als er meer dan 5% water wordt toegevoegd, moet dat worden vermeld.

Een andere manier waarop de consument wordt misleid is een gebrek aan vermelding dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd, wat een lagere kwaliteit oplevert. Lamsvlees of kalfsvlees wordt in sommige gevallen dan weer vervangen door gevogelte.

Consumenten moeten hun aankopen kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zegt Monique Goyens, directrice van BEUC. “Het is niet omdat een product goedkoop is dat het etiket misleidend moeten zijn. U betaalt voor vlees, niet voor water.”

De organisatie vraagt de Europese lidstaten frequenter te controleren op de etiketten. “Het is momenteel zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen”, aldus Goyens. De Europese Commissie moet dan weer betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Zo worden volgend jaar nieuwe wetgevende initiatieven verwacht over het nitraatgehalte in voeding.