Anonymous ontmaskert KKK-leden

De hackersgroep Anonymous zou de persoonlijke gegevens van duizend leden van de Ku Klux Klan hebben gepubliceerd. Op de vermeende lijst staan ook enkele Amerikaanse senatoren en burgemeesters, maar die ontkennen in alle toonaarden dat ze betrokken zijn bij de racistische organisatie. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Volgens verschillende Amerikaanse media werd de lijst met e-mailadressen en telefoonnumers gedeeld op de website Pastebin. Daar zouden ook enkele namen van vooraanstaande senatoren en burgemeesters tussen staan zoals John Cornyn, de Republikeinse senator voor de staat Texas. Voorlopig is het nog niet duidelijk of de lijst helemaal klopt, want op Twitter distantieerde het officiële account Operation_KKK zich al van de opsomming.

— Operation KKK (@Operation_KKK) 2 november 2015

De genoemde politici hebben al laten weten dat ze absoluut geen KKK-lid zijn. "Ik heb geen enkele band met de Ku Klux Klan en ben faliekant gekant tegen al hun ideeën", schreef Jim Gray, de burgemeester van Lexington, op Twitter. "Ik weet niet waar deze gegevens vandaan komen, maar het is een zware belediging." Ook Madeline Rogero, burgemeester van Knoxville ontkent de beschuldigingen. "Moet ik hier eigenlijk wel op reageren?", staat te lezen op haar Facebookaccount. "Gezien mijn achtergrond, mijn interraciale familie en mijn persoonlijke overtuigingen is dit gewoon hilarisch." Rogero komt uit een familie van diverse achtergronden, waaronder Afrikaans-Amerikaans. Ook het feit dat ze meermaals openlijk heeft gepleit voor rechten van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders doet vermoeden dat ze hoogstwaarschijnlijk geen KKK-lid is.

Eerder hadden de activisten van Anonymous aangekondigd om pas op 4 november de identiteit van duizend KKK-leden te onthullen. Op die manier willen ze het racisme in de VS aankaarten. Tegelijkertijd is het ook een reactie op de zogeheten Million Mask March, waarmee de KKK wil herdenken dat een jaar geleden een witte agent die de zwarte tiener Michael Brown in Ferguson doodschoot niet werd vervolgd.