Mars, Venus en Jupiter in zeldzame driehoeksverhouding

Deze week is in de vroege ochtend een bijzondere combinatie van planeten aan de hemel te zien. Jupiter, Mars en Venus staan vlakbij elkaar in een heldere, compacte driehoek. De eerstvolgende keer dat we dit zeldzame fenomeen kunnen bewonderen, is pas in januari 2021. 

Om de drie planeten te kunnen zien heb je geen speciale apparatuur nodig. Je kan gewoon de hemel afsporen met het blote oog. Het spectaculaire trio is trouwens het best te aanschouwen een uur voor zonsopgang, omdat de planeten dan hoog aan de hemel staan en het donker genoeg is om ze te kunnen bewonderen. Wil je de driehoeksverhouding in meer detail zien? Dan is het gebruik van verrekijkers of telescopen wel aangeraden.

Na de zon en de maan zijn Venus en Jupiter de lichtste hemellichamen. Moeilijk is het dus niet om deze heldere puntjes in de lucht te spotten. Mars is dan weer van een ander kaliber: de rode planeet kan wel 250 minder keer lichtgevend zijn dan Venus.

Nog tot vrijdag kan je deze zeldzame driehoek aanschouwen. Later in de maand zijn Mars en Venus ook nog zichtbaar, maar Jupiter is dan nergens meer te bespeuren. Pas in 2021 krijg je opnieuw de kans om het planetaire trio aan de hemel te zien.