Zonnecrème verwoest wereldwijd koraalriffen

Wat neem je mee als je naar een tropisch eiland gaat? Een duikbril, zwemkledij en zonnebrandcrème natuurlijk. Maar die combinatie is heel slecht voor koraal wereldwijd, zo blijkt uit een nieuw onderzoek. 

Het ingrediënt oxybenzone, dat uv-straling tegenhoudt, maakt jong koraal dood en kan ouder koraal beschadigen, zo ontdekten de onderzoekers van de universiteit in Tel Aviv. Als koraallarven aan het giftige ingrediënt worden blootgesteld, vervormen ze zodanig dat ze niet meer in staat zijn om zich door de stroming te laten meevoeren. Daarnaast verandert de stof het NDA van koraal waardoor het makkelijker bleekt: één van de belangrijkste oorzaken van koraalsterfte.

De stof werd vooral gevonden in het zeewater bij toeristen populaire gebieden in Hawaii en Caraïbische eilanden. Dat zou verklaren waarom wetenschappers weinig nieuw ‘babykoraal’ zien groeien op toeristische duikplekken. Die bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Archives of Environmental Contamination and Toxicology’.

TIME vatte alles samen wat je moet weten over oxybenzone in een handige grafiek.

Infografiek TIME
Infografiek TIME