Man met zwaard valt Zweedse school aan

A pupil and her parent leaves a primary and middle school in Trollhattan, southwestern Sweden, on October 22, 2015, where a masked man armed with a sword severely injured an adult and four students before being arrested by police. A teacher has died after the attack, hospital officials said. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / BJORN LARSSON ROSVALL +++ SWEDEN OUT

Een gemaskerde man met een zwaard heeft op een Zweedse school een leerling en een leerkracht gedood. De dader werd door de politie doodgeschoten. 

Net na 10 uur stapte de 21-jarige dader gemaskerd en in zwarte kledij de Kronan-school in Trollhättan, in het zuiden van Zweden, binnen. Omdat de aanval zo kort voor Halloween gebeurde, dachten enkele schooljongens aanvankelijk dat het om een grap ging. «Enkele schooljongens wilden een foto van hem maken en zijn zwaard aanraken», zei de lokale politie op de Zweedse televisie.

De gewapende man sloeg toe in het café van de school, dat voor het publiek toegankelijk is. Hij stak een leraar en een leerling dood. Volgens politiewoordvoerder Stefan Gustavsson had de aanvaller een of twee grote messen bij zich, waaronder een zwaard. Een andere leerkracht en een tweede schooljongen raakten zwaargewond.

“Zwarte dag voor Zweden”

De politie loste bij aankomst twee schoten, waarvan er een de aanvaller trof en hem ernstig verwondde. Hij overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Over de identiteit van de dader is niets bekend, behalve dat hij uit Trollhättan komt. Of er een relatie was tussen de aanvaller en de school is niet duidelijk.

De Zweedse premier Stefan Löfven sprak na de aanval van een «zwarte dag voor Zweden». «Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families, de leerlingen en medewerkers en de hele gemeenschap die getroffen is. Woorden schieten tekort voor wat zij nu moeten doormaken.» Over het motief van de dader hebben de speurders nog het raden.

This picture made available to AFP by a student shows the masked man armed with a sword posing for a photo with two other students before attacking students and staff at the primary and middle school in Trollhattan, southwestern Sweden, on October 22, 2015. The man brandishing a sword broke into a school in Sweden, killing two people and seriously wounding two others before being shot by police.  AFP PHOTO    ALTERNATIVE CROP