Eerstgeboren kind is slimmer dan broers en zussen

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het oudste kind vaak een hoger IQ heeft dan de jongere broers en zussen. Toch moeten de 'prins Harry's of Kendalls' van deze wereld zich geen zorgen maken: het draait immers om een klein verschil. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de universiteit van Leipzig schatten dat het IQ met elk nieuw kind daalt met gemiddeld 1,5 punt. Bovendien gaat deze regel niet op voor gezinnen met twee kinderen. De oudste in een gezin met twee kinderen zou 60% kans hebben op een hoger IQ. De jongste maakt met andere woorden nog aardig wat kans om slimmer te zijn dan de oudste.

De onderzoekers halen als reden aan dat de oudste kinderen kunnen rekenen op de onverdeelde aandacht van de ouders tijdens de eerste cruciale jaren. Bovendien moeten de oudste kinderen hun jongere broers of zussen heel wat dingen aanleren, waardoor ze meer zelfvertrouwen krijgen. Dat komt ook naar voren uit de studie: de jongere kinderen geven sneller aan dat ze zichzelf als 'minder slim' beschouwen.

Foto AFP / L. Bosacca ; Foto boven AFP / I. Kington

Naast een - toegegeven miniem - verschil in intelligentie, vonden de onderzoekers geen verschillen in persoonlijkheid.

Voor hun studie baseerden de onderzoekers zich op drie nationale Britse studies, waarbij meer dan 20.000 mensen hadden deelgenomen.