Vreemd vonnis van Amerikaanse rechter: bloed geven of de cel in

door
Kevin
Leestijd 2 min.

In de Amerikaanse staat Alabama ligt een rechter onder vuur omdat hij veroordeelden die hun boete niet konden betalen een vreemde keuze voorlegde. Normaal gezien moeten ze dan een celstraf uitzitten, maar rechter Marvin Wiggins bood hen een alternatief: als de veroordeelde bloed doneert, moet hij niet brommen. Dat blijkt uit een opname die het Southern Poverty Law Center (SPLC) liet lekken.

"Als je geen geld hebt en je niet naar de gevangenis wil gaan, overweeg dan om vandaag bloed te geven en terug te komen met het bonnetje. De sheriff heeft in ieder geval genoeg handboeien voor zij die geen geld hebben", dat waren de woorden van rechter Marvin Wiggins op 17 september. Op die dag werden zo'n 500 beklaagden opgeroepen om hun uitstaande schulden, gaande van restituties tot boetes en gerechtskosten, aan het gerecht te betalen. Zij die bloed gaven werden die dag niet opgesloten maar hun schuld werd ook niet kwijtgescholden.

Het SPLC reageert verontwaardigd op de daden van rechter Wiggins. "In Alabama komt het veel te vaak voor dat je juridische rechten verbonden zijn met je bankrekening", getuigt Sara Zampierin, advocaat bij het SPLC in een statement. "Het gerechtsapparaat heeft twee niveaus: eentje voor zij die kunnen betalen en eentje voor zij die dat niet kunnen. De constante uitbuiting van de armen moet ophouden."

LifeSouth, de bloedbank die het bloed inzamelde liet al weten dat het haast alle stalen vernietigd heeft. Het bedrijf wil geen precedent scheppen en onderstreept dat het niets te maken heeft met de beslissing van de rechter. Blijkbaar hadden ze toevallig die dag een inzamelactie aan het gerechtsgebouw. De rechter heeft een klacht bij de ethische commissie aan zijn been en weigert ondertussen alle commentaar.

Eerder dit jaar toonde het Amerikaanse ministerie van Justitie nog aan dat het niet ongewoon is dat arme bewoners het doelwit zijn van boetes, die zich kunnen opstapelen en uiteindelijk leiden tot een gevangenisstraf. Steden doen dit blijkbaar om hun inkomsten op te krikken.