IN BEELD. Queen ontvangt Chinese president in Buckingham Palace

De Britse koningin Elizabeth heeft de rode loper uitgerold voor de Chinese president Xi Jinping, die samen met zijn echtgenote een vierdaags bezoek brengt aan het Verenigd Koninkrijk. 
door
Eldrid
Leestijd 1 min.

AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI

 

Op de eerste avond van hun bezoek stond een staatsbanket in de balzaal van Buckingham Palace op het programma. Xi zat er aan de hoofdtafel tussen de Queen en prinses Kate, die voor de gelegenheid een tiara droeg. Tijdens haar toespraak prees Elizabeth II "het globale partnershap" tussen Peking en Londen.

AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI

AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI

 

Meer dan 170 gasten waren op het banket uitgenodigd. Op het menu stonden tarbot met kreeftenmousse en hert in madeira- en truffelsaus. Als dessert werd een bereiding van zwarte chocolade, mango en limoen geserveerd.

AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI

 

Voor de muziekkeuze viel het oog van het paleis op een mix van Chinese folksongs, The Beatles en 'Nobody Does It Better', een nummer van de soundtrack van de James Bond-film 'The Spy Who Loved Me'.

AFP PHOTO / POOL / DOMINIC LIPINSKI

AFP PHOTO / POOL / YUI MOK

 

Voor de Britse premier David Cameron is het vooral de bedoeling om tijdens het bezoek van Xi de commerciële banden aan te halen met de tweede grootste economie ter wereld. Verwacht wordt dat er de volgende dagen verschillende grote contracten zullen ondertekend worden. Het gaat om een totaalbedrag van meer dan 30 miljard pond (40 miljard euro) en de creatie van 3.900 banen, aldus Downing Street. Zo zouden de Chinezen in het zuidwesten van Engeland mee helpen aan de bouw van een kerncentrale.

Maar het staatsbezoek krijgt ook veel kritiek, voornamelijk wegens de toestand van de mensenrechten in China. De oppositie verwijt Cameron prioriteit te geven aan het economische. Het is het eerste bezoek in tien jaar van een Chinese president aan het Verenigd Koninkrijk. Het bezoek van de Dalai Lama aan Londen in 2012 had de diplomatieke relaties vertroebeld.

Tijdens het banket vonden zowel steun- als protestbetogingen plaats nabij Buckingham Palace.

AFP PHOTO / JACK TAYLOR

AFP