Originele lampen in de spotlights

Herfst… De zon staat lager aan de horizon, gaat vroeger slapen en staat later op. Licht wordt dag na dag een schaarser goed. Profiteren van elke zonnestraal is dus de boodschap. En mooie verlichting in huis halen, om je interieur én jezelf op te kikkeren. Met een spiegel vergroot je niet alleen het ruimtegevoel, maar breng je ook aanzienlijk meer licht in een ruimte. Vooral als hij een brede lijst heeft, zoals deze ‘Conservatorium’ van Maisons du monde (€ 279). Zijn barokke stijl geeft een minimalistisch interieur een vleugje zwierigheid.

conservatoire_opt

Een hippe interieurtrend is tegenwoordig het ophangen van meerdere spiegels in metaal of rotan. Zo vergroot je de capaciteit om het licht te weerspiegelen. Alsof er een bundel zonnestralen binnenvalt en het weer volop zomer is! Met het ‘Nogu’ gamma van La Redoute, bijvoorbeeld.

Nogu_opt

Fatboy, opgericht in 2002, heeft meer dan één pijl op zijn boog. De ‘Candyofnie’ is er een van. Het bekende zitzakkenmerk maakt van zijn klanten echte eendagsdesigners. Stel je eigen lamp samen, met een waaier van glazen bollen. Met de elf kleuren en acht verschillende vormen kan je meer dan een miljard lichtcombinaties ontwerpen.

Fatboy_opt

Toen ze voor Alessi ‘Lady Shy’ ontwierpen, wilden Giovanni Alessi Anghini en Gabriele Chiave de lichtbron centraal zetten in hun project. “Daarom hebben we gefocust op de bron, die je ziet… en toch weer niet”, vertelt een van de designers.

LadyShy_opt

De staanlamp ‘Elisabeth’ van het Franse designermerk Hartô is een welgekomen gast in elk kleurloos interieur. De lamp is 158 cm hoog en stelt zich discreet op in je woonkamer, dankzij zijn dradenframe. (€ 549)

Harto_opt

Withings heeft zijn lichtgevende wekker Aura opgefrist. Nu kan je ook wakker worden met je favoriete nummer op Spotify. Dankzij de slaapsensor maakt de Aura je altijd op het juiste moment wakker, wanneer je uit een diepe slaapfase ontwaakt. Bovendien helpt hij je ook relaxed in slaap te vallen, met een combinatie van lichttherapie en ontspannende playlists.

withings_opt

Hoezo, lichtslingers zijn er alleen voor de eindejaarsfeesten? Je kan het hele jaar door genieten van hun warme licht, in een heleboel verschillende vormen. Op een muur, tegen het plafond of rond een spiegel… Zoals deze Bella Vista van Seletti (€ 97).

seletti_opt

Het bekende merk Kartell stelt een nieuwe, opvallende lamp voor. Het ontwerp is maagdelijk wit en versierd met een kanten-jurkprint die zorgt voor een vleugje preciositeit. Lumineus, zowel in vorm als in licht.

kartell_opt

Pierre Jacobs