Nieuwe stakingen bedreigen vanaf zondag hele spoornet

20151008 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows a strike of the ACOD-CGSP socialist railway unions of SNCB-NMBS Belgian public train company, in the Brussels railway stations, Thursday 08 October 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Door provinciale stakingen van ACOD/CGSP zal het treinverkeer vanaf komende zondag tot en met komende dinsdag verstoord zijn. De hinder zal zich vooral in Wallonië situeren, al kunnen de acties ook elders in het land gevolgen hebben.

In het zuidoosten en het noordwesten van het land zullen sociale acties plaatsvinden vanaf zondag 22 uur tot de laatste trein op maandag. In de provincies Luxemburg, Luik, Namen en een deel van Waals-Brabant kan het treinverkeer daardoor ernstig verstoord zijn. In de provincies West- en Oost-Vlaanderen zal de impact volgens de NMBS beperkt blijven.

Plannen Galant

Vanaf maandag 22 uur tot de laatste trein op dinsdag is het zuidwesten en het noordoosten van het land aan de beurt. De acties zullen vooral voelbaar zijn voor het treinverkeer in de provincie Henegouwen en in een deel van Waals-Brabant. De provincies Vlaams-Brabant, Limburg en Antwerpen zouden minder last ondervinden.

Met de stakingen protesteert ACOD/CGSP tegen de plannen van minister voor Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). De socialistische vakbond wil «de bloeding van het statutaire personeel» tegen elke prijs vermijden.

Gokken op staking

Eerder hield dezelfde bond vanaf donderdagavond 8 oktober al een 24 urenstaking in het district Brussel (centrum van het land). Door de erg drukke Noord-Zuidverbinding in de hoofdstad – de slagader van ons spoornet – waren de gevolgen toen voelbaar in heel België.

Opvallend: het Britse gokbedrijf Ladbrokes speelt intussen gretig in op de Belgische stakingen. Wie ervan overtuigd is dat nog een nationale treinstaking zal plaatsvinden voor 31 december, kan met een inzet van 10 euro een bedrag van 30 euro opstrijken. Eenzelfde inzet op een nationale betoging levert zelfs 50 euro op.