IN BEELD. Zo verslaafd zijn we aan onze smartphone

We zijn allemaal verknocht aan onze smartphone. We staan er mee op en vallen er mee in slaap. En tussendoor lijkt de telefoon ook vastgelijmd aan onze vingertoppen. Die obsessie maakt fotograaf Eric Pickersgill op een heel realistische, maar pijnlijke wijze duidelijk met de fotoreeks ‘Removed’. 

Het idee voor zijn reeks kreeg Pickersgill toen hij in een New Yorks café een gezin gadesloeg. “Ze zaten allemaal samen voor het ontbijt, maar in plaats van met elkaar te praten, zochten ze via hun smartphone contact met andere mensen”, vertelt de Amerikaanse fotograaf aan Metro. “Alleen de moeder zat niet te tokkelen op haar telefoon, maar staarde uit het raam. Zielig en alleen in het bijzijn van haar familie. Ik kan het beeld nog steeds voor de geest halen.”

3Xyi-EkR3ftVJOfC9JLtQCOgiWgHlruPGc06e3VDlxg

En dat specifieke beeld bleef door zijn hoofd spoken. Tegelijkertijd viel hem het gebruik van smartphones steeds meer op. “Op een avond thuis lag ik in bed met mijn smartphone. Terwijl ik nog snel enkele e-mails las, vielen mijn ogen dicht. Ik schrok pas wakker van het geluid toen mijn telefoon op de vloer viel. En voordat ik mijn telefoon van de grond wou oprapen zag ik hoe mijn hand nog steeds gebogen was, alsof ik mijn telefoon vasthield. Toen realiseerde ik me hoe ik de foto’s zou kunnen maken voor ‘Removed’. Net omdat het apperaat er niet is, krijgt het veel meer aandacht.”

avaxEnQs4nT5ZBxfhrnl6YO51e0PMIZOtQosMoOmqUM

Om aan te geven hoe stom het er eigenlijk uitziet dat we naar onze handpalm kunnen staren, maakte Pickersgill de confronterende fotoreeks waarbij alle elektronische apparaten verwijderd zijn. Daarmee wil hij geen moraalridder zijn, maar wel mensen aanzetten tot denken. “Ik wil anderen niet vertellen wat ze moeten doen met hun tijd, maar ik wil hen bewust maken van hoeveel tijd ze spenderen aan hun smartphone. Als je hem bewust in het openbaar gebruikt en het je niet kan schelen dat je op dat moment vervreemdt van anderen, dan zie ik geen probleem.”

DGF_85aRzi5jm20qbV2z22LKIlMoCYarrwjzKdgPfx4

uA3T7RDXPxIlmfX_noXtIVTxfoNqmPzMWCLbogjAifY

LpNaAVUo8P8FOGsu3TCmusWPK9yCyy6qed1k-F3nxDk

UmVMDXU4dxZHVZ1M0h3qpFay1bZHLwMsnvBNufkMyng

usAqgDOgAJTjFEo371KLRXwsZFAsA6m-HS1wcC85yeE

x0gFhIaEp7MSWErkhDMu8lKGnCkrOXWYoADCJzJdM8w

evhbMgQhlQRdUWM4Vp-_C6lizh_pLWk_NHBuD9uhgJc

jVg6XVzhTkNN0dgFLQJY9VmWP9BqMRKY08ndLxajzxg

Ij51-Bo1kLhupH3XypotpPpQQIpSxSaD3GNYrwTWDwo

ZvPdO0hpxtLBlDbQUFkqlxLU26Dpfp9rCj-OKOKn_0k

wGMyfO1EIKFGXI994KP8hPx3HEfsWlgwjYEvwfLsnT4

XD2ldtdv_jAHGV-Bi603Tp5pbO-_lotu7x-TKblZqDU

odTJ4NRzqcmNGGh-_6KNhsy4dtxdaHNT1WWN2pR--24

Benieuwd naar de volledige serie? Neem dan eens een kijkje op zijn website removed.social of op zijn Instagramaccount.