Dit gebeurt er als je elke dag een glas rode wijn drinkt

Voor wie ’s avonds graag ontspant met een glas rode wijn in de hand hebben we goed nieuws. Zo zou een glas van de godendrank wel degelijk bevorderlijk voor de gezondheid. 

Onderzoekers van de Ben-Gurion University in Israël verdeelden 224 vrijwilligers in drie groepen. De eerste moest iedere avond water drinken bij het eten, de tweede dronk dagelijks een glas witte wijn en de derde een glas rode wijn. Tegelijkertijd moesten ze ook allemaal een Mediterraan dieet volgen.

Na zes maanden, een jaar en twee jaar werden de proefpersonen opnieuw onderzocht, en het resultaat is om op te proosten. De mensen die rode wijn dronken, hadden beduidend betere cholesterolwaarden dan de anderen. Ook hun gewicht en bloeddruk gingen er op vooruit. Wie rode wijn als slaapmutsje dronk, had ook een betere nachtrust.

“Met andere woorden: een glaasje rode wijn per dag heeft veel gezondheidsvoordelen”, aldus de onderzoekers. En dat geldt zelfs voor diabetespatiënten (type2). “Je bloedsuikerspiegel zal tot dertig procent minder omhoog gaan als je rode wijn drinkt. Je lichaam verwerkt de suiker en de calorieën van je maaltijd dan beter.”

Voor je staat te trappelen om die fles rode wijn te ontkurken, de onderzoekers benadrukken wel dat het bij één glaasje moet blijven.