Waterzooi, een keizerlijke maaltijdsoep!

Er zijn maar weinig gerechten waar je meer van kan genieten dan een dampend bord soep, boordevol groenten en smaak. Soep is niet alleen lekker en gevarieerd, met de toevoeging van enkele stevige ingrediënten tover je een bouillon bovendien al gauw om tot een volwaardige maaltijd. Met enkele aardappelen, wat stukjes kip en room krijg je zo de typisch Gentse waterzooi. Heerlijk en eenvoudig te bereiden! Wist je trouwens dat waterzooi het lievelingskostje van keizer Karel V was? Dankzij onderstaand recept tover je dus in een handomdraai een keizerlijke maaltijd op tafel!

Wat heb je nodig? (voor vier personen)



Voor de groentebouillon:

  • 4 wortels
  • 6 stengels selder
  • 4 uien
  • 4 stronken prei
  • 1 kruidentuiltje (bind enkele takjes tijm samen met wat peterseliestengels en 2 à 3 blaadjes laurier)
  • 3 l water

Voor de waterzooi:

  • 1 verse kip
  • 6 vastkokende aardappelen
  • 3 stengels selder
  • 1 prei
  • 3 wortels
  • 250 g champignons
  • 1 bussel peterselie
  • 2 eieren
  • 4 dl room
  • boter

Aan de slag

Breng voor de groentebouillon het water aan de kook op een zacht vuurtje. Snij de groenten in grove stukken en doe ze samen met het kruidentuiltje in de kookpot. Laat dit geheel twee uur sudderen, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Als extra ‘touch’ kan je de kip alvast versnijden en het karkas mee laten sudderen.

Versnijd de kip zodat je twee filets en vier gehalveerde bouten krijgt. Laat deze stukken zo’n twintig minuutjes meekoken in de bouillon.

Versnijd de overgebleven selder, prei, wortels en champignons in fijne stukjes. Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Stoof de groenten en aardappelen in boter op een zacht vuurtje. Haal vervolgens de stukken kip uit de bouillon, laat ze afkoelen en verwijder het vel. Voeg ze dan toe aan de gestoofde groenten.

Zeef de bouillon en giet deze met 3 dl room bij de stoofpot. Laat de waterzooi vervolgens nog een kwartiertje zacht koken, zodat ook de aardappelen gaar zijn. Kruid naar smaak met peper en zout.

Klop ten slotte de eierdooier los met het restje room en roer dit door de bereiding. Dat zorgt voor de binding. Strooi ter afwerking nog wat verhakte peterselie op elk bord. Smakelijk!

Beeld_Waterzooi