Nieuwe app berekent je verkeersboete

20150820 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows a speed control camera pictured on the Brussels ring way in Strombeek-Bever, Thursday 20 August 2015. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Met een nieuwe app kunnen verkeersovertreders snel te weten komen hoe zwaar hun boete zal zijn. Ontwikkelaar Dave Danckaerts ondervond dat er nood was aan zo’n instrument. «Als advocaat in het verkeersrecht kreeg ik van overtreders altijd dezelfde vraag: ‘Wat gaat mij dit kosten?’»

boeteVolgens Danckaerts valt nergens begrijpelijke informatie te vinden voor het antwoord op die vraag. Daarom ontwikkelde hij de website overtreding.be, waar zijn applicatie te downloaden valt voor zowel iOS als Android.

Ook ontradend

De 32-jarige Antwerpenaar werkte zeven jaar als advocaat, met het verkeersrecht als specialisatie. Hij maakt zich sterk dat zijn app niet alleen informatief werkt – mensen komen te weten welke prijs op hun alcohol-, drugs- of snelheidsovertreding staat -, maar ook ontradend. «Zodra je weet hoe hoog die boetes zijn, ga je vanzelf de wegcode beter naleven», verduidelijkte de jurist bij Stampmedia.

Rechten bij controle

Verder wijst de app op de rechten die weggebruikers hebben als ze onderworpen worden aan een BOB- of Wodca-controle. «Veel mensen zijn daarvan niet op de hoogte of durven er geen gebruik van te maken», weet Danckaerts.

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) heeft alleszins weinig problemen met de app. «Het is goed dat mensen die een verkeersovertreding begaan, weten wat hen boven het hoofd hangt», beaamt woordvoerder Koen Peeters.