"Met één prikje beschermd tegen de ziekte van Lyme"

De kans om de ziekte van Lyme te krijgen door een tekenbeet, is de laatste jaren toegenomen, ook in België. Daarom werken wetenschappers nu aan een injectie die je een seizoen lang beschermt tegen de netelige ziekte. De eerste testen op muizen leverden alvast positieve resultaten op. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

"Het is geen vaccin en het biedt veel meer voordelen dan een vaccin", vertelde één van de onderzoekers aan het NBC News. "Met een vaccin spuit je normaal gezien kleine deeltjes van een bacterie of het virus in je lichaam, zodat je daar antistoffen tegen aanmaakt." Het middel dat nu ontwikkeld is, is zelf de antistof. Er worden dus geen ziektemakers in je lichaam geïnjecteerd. Bovendien zou het efficiënte middel onmiddellijk werken en 100% veilig zijn. "Zodra je de prik krijgt, ben je helemaal beschermd."

Het enige nadeel is dat de spuit werkt als een griepprik. Dat houdt in dat risicogroepen het vaccin elk jaar opnieuw moeten krijgen.

Testen op mensen

De wetenschappers hebben het middel eerst gestest op muizen, en na één spuitje bleken de diertjes volledig beschermd tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Die resultaten werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst over infectieziekten in San Diego. De volgende stap is het middel testen op mensen. Daar willen de onderzoekers begin volgend jaar mee beginnen.

Het is niet de eerste keer dat er een vaccin tegen de ziekte ontwikkeld wordt, maar de vorige versie werd teruggehaald nadat meerdere mensen klaagden over negatieve bijwerkingen. Nu is er weinig op de markt dat preventief tegen de ziekte werkt.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door besmette teken. Symptomen kunnen variëren van bijna onmerkbaar of een lichtjes verkleurde plek rondom de beet, tot zelfs gedeeltelijke verlamming van bepaalde lichaamsdelen.