Meisje moet wel 12.000 keer per dag niezen

De Amerikaanse Katelyn Thornley (12) lijdt aan een mysterieuze ziekte. Sinds een week of drie moet ze zo’n 20 keer per minuut niezen. Dat is wel 12.000 keer per dag.

“Het kwam met vlagen. Drie weken geleden begon ik opeens te niezen, en het gaat maar door”, zegt het meisje tegen Fox News. “Ik heb voortdurend buikpijn, heb een zwak gevoel in mijn benen en kan amper eten”, aldus het arme meisje.

Voorlopig gaat ze niet meer naar school omdat klasgenootjes haar uitlachen. Normaal speelt ze klarinet, maar ook dat is door de vele niesbuien niet te doen. Het enige rustmoment dat Katelyn naar eigen zeggen heeft, is als ze slaapt. Maar daar moet ze wel een medicijn voor nemen, anders wordt ze steeds wakker. “Het maakt me niet uit hoe, maar dit moet stoppen.”

Uit de doktersbezoeken werd Katelyn tot nu toe nog niets wijzer. Ze bezocht al zes artsen, maar allemaal zitten ze met de handen in het haar. De meest voor de hand liggende verklaringen als een allergie, virus of verkoudheid zijn alvast uitgesloten. Momenteel wordt onderzocht of de niesaanvallen misschien stressgerelateerd zijn.

Een neuroloog van het Texas Children’s Hospital, die Katelyn ook onderzocht heeft, oppert dat het een tic zou kunnen zijn. Zo’n zenuwtrek kan niet genezen worden, maar zijn wel onder controle te krijgen met medicijnen. Tics steken wel vaker de kop op in de kindertijd.