Jongeren spenderen belachelijk veel geld aan meeneemkoffie, pizza en afhaalchinees

Jongeren hebben een gat in hun hand als het aankomt op fastfood, afhaaleten en meeneemkoffie. Ze spenderen meer geld aan eten dan andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een rondvraag bij 5.000 mensen door BBC Good Food, het culinaire magazine van de Britse zender.

Wekelijks worden 16 tot 24-jarigen gepresenteerd met een rekening van gemiddeld 63,56 pond (85,99 euro). Een heel verschil met de oudere generaties die per week 57,30 pond (77,42 euro) uitgeven aan eten. Dat komt omdat jongeren steeds vaker buitenshuis eten. Zo spenderen ze elke week gemiddeld 19,61 pond (26,50 euro) aan afhaaleten. Ter vergelijking: volwassenen besteden per week ongeveer 11,31 pond (15,30 euro) aan afhaaleten, gepensioneerden 3,20 pond (4,33 euro). Restaurantbezoekjes kosten jongeren dan weer 28,26 pond (38,18 euro) per week. Bij volwassen komt dat neer op 17,22 pond (23,26 euro).

Keukenprinsen en -prinsessen

Het echte probleem is niet dat jongeren veel buitenshuis gaan eten, maar wel dat ze amper kunnen koken. De survey toonde immers aan dat jongeren slechts vier recepten onder de knie hebben.

Foto's Pixabay
Foto’s Pixabay

“Dat is triest”, zei Henry Dimbleby, mede-oprichter van de biologische fastfoodketen Leon en fervente campagnevoerder voor gezond eten voor kinderen, aan The Independent. “Dat zijn twee generaties die hun kookvaardigheden volledig uit het oog zijn verloren. Leren kokerellen is nochtans enorm belangrijk. Als je zelf geen maaltijden kunt bereiden, wordt eten niet alleen heel duur, maar loop je ook meer risico op obesitas en diabetes.” Die vrees wordt ook bevestigd door de poll. Maar liefst 14% van alle jongeren zegt dat ze zelden fruit of groenten eten.