Eendenborstfilet met wortels en pepersaus

Kip, rund en varken: hét top trio voor vlees in België. Met een heerlijk krokant vetrandje en een kruidige smaak is eend echter de perfecte vleessoort om je gerechten een welkome afwisseling te bieden. Zeker in de herfst! Het smakelijke, malse vlees van de eend is eenvoudig te bereiden en laat zich heerlijk combineren met typische najaarssmaken. Geen beter moment dan het heden dus om deze nieuwe smaak te ontdekken, bijvoorbeeld aan de hand van het onderstaande receptje!

Wat heb je nodig? (voor vier personen)

  • 4 eendenborstfilets
  • 8 wortels
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 1 theelepel currypoeder
  • 2 theelepels peperbolletjes
  • 2 dl gevogeltefond
  • 2 dl room
  • cognac


Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortels, snijd ze in de lengte in vieren en bak ze kort in de pan. Kruid met peper, zout en het currypoeder en voeg de honing toe. Schud even goed op en laat de wortels verder garen in de oven. Denk eraan ze af en toe opnieuw op te schudden!

Kerf een ondiep ruitmotief in het vet van de eendenborstfilets en kruid met peper en zout. Bak enkele minuutjes op de velkant, tot die goudbruin is. Draai om en kleur de andere zijde ook eventjes. Laat het vlees nadien vijf minuutjes verder garen in de oven.

Giet het braadvet van de eend weg en blus de pan met een scheut cognac. Roer alle aanbaksels los en voeg de room en de gevogeltefond toe. Plet de peperbolletjes met het lemmet van je mes en roer ze door de saus, tot die lichtjes gebonden is. Proef en voeg zout toe naar wens. Smakelijk eten!

Serveertip: Dit gerecht is heerlijk met kroketjes of pommes duchesse.

Eendenborstfilet_wortel_NL