Vijf mythes over online daten

In tijden van Tinder heeft iedereen wel een mening over online datingsites en dito apps. Sommigen zijn van mening dat online flirtgedrag gevaarlijk is of dat online daten ons liefdesleven verpest. Vijf mythes over online daten doorprikt. 

1. Mannen zijn enkel geïnteresseerd in knappe twintigers

Het is niet voor niets dat vrouwen die ouder zijn dan 45 jaar de planktongeneratie worden genoemd. Menig man vindt jonge vrouwen aantrekkelijk, waardoor oudere vrouwen bij wijze van spreke zich onderaan de romantische voedselketen bevinden. Maar dit geldt zeker niet voor alle mannen. En terwijl veertigplussers moeten vissen in een kleinere poel, verschaffen dating sites nog steeds duizenden potentiële partners.

2. Online daten verpest de kans om de ware te vinden

Je hoort maar al te vaak dat online dating de zoektocht naar de ware oppervlakkig maakt. Apps als Tinder zouden zelfs de ondergang betekenen van de eeuwenoude romantische datingcultuur. Een onenightstand vinden zou zo makkelijk geworden zijn dat mensen niet meer weten hoe ze relaties moeten aangaan. Deze veronderstelling is uiteraard nonsens. Zelfs in ‘Pride and Prejudice’ (1813) en ‘The Fires of Autumn’ (1942) werden seksuele escapades al uitvoerig beschreven. Bovendien blijkt uit verschillende studies dat studenten vandaag de dag niet meer avontuurtjes beleven dan 30 jaar geleden. Ook via online dating is het mogelijk om een diepere band te smeden die kan leiden tot een serieuze relatie.

3. Iedereen liegt

Wie de ware via het internet zoekt, mag af en toe een leugentje verwachten van de eventuele prins of prinses op het witte paard. Iedereen wil op het wereldwijde web namelijk een mooiere versie van zichzelf creëren, maar dat wil niet zeggen dat er op datingsites geen greintje waarheid te vinden is. “Heel wat singles nemen de tijd om een profiel samen te stellen dat weergeeft wie ze echt zijn”, schrijft Gwendolyn Seidman, professor psychologie van het Albright College, in het wetenschappelijke tijdschrift Psychology Today. “De meeste mensen beseffen namelijk dat een relatie die gebaseerd is op leugens, gedoemd is om fout af te lopen.”

4. Online dating is gevaarlijk

Omdat online daten steeds makkelijker wordt, krijgen ook steeds meer mensen schrik dat er heel wat gevaarlijke en ongure types zich verschansen op zulke sites en apps. Cijfers spreken dit echter tegen. Zo beweert de datingsite OkCupid dat hun site dagelijks leidt tot 30.000 eerste dates en dat ze zelden klachten krijgen over gevaarlijke afspraakjes. Match.com controleert dan weer of de leden op het National Sex Offender Registry staan.

5. Foto’s zijn de beste manier om te beslissen of je iemand aantrekkelijk vindt

Deze veronderstelling lijkt wel een binnenkopper. Apps als Tinder, Grindr of Hinge bieden amper informatie naast profielfoto’s, waardoor ze vaak gereduceerd worden tot een online vleeskeuring. Toch wordt die aantrekkelijkheid en klik niet alleen bepaald door de foto’s. Dat blijkt duidelijk uit een experiment van OkCupid. De website had één dag lang alle profielfoto’s van de site verwijderd. En toegegeven, er kwamen veel minder leden piepen op de site, maar de mensen die dat wel deden voerden veel diepere gesprekken. Meer zelfs: berichten werden sneller beantwoord en dates werden sneller geregeld.

Foto Rendez-vous