Met het vliegtuig naar de Belgische kust

Skyüber is een start-up die je toelaat om mee te vliegen met een hobbypiloot. Een ‘Uber’ voor de luchtvaart, zeg maar.

Via de app en website van Skyüber kan je op zoek gaan naar piloten in je buurt. Het platform werd opgericht door een Portugese ondernemer en wordt nu door drie Belgen geïntroduceerd in de Benelux. «Er zijn veel piloten die pleziervluchten maken voor eigen rekening, maar zo’n toestel heeft vaak vier tot zes plaatsen», aldus Filip Cannaerts van Skyüber. «Die andere stoelen blijven meestal leeg. Anderzijds zijn er heel wat mensen die graag eens met zo’n vliegtuigje zouden willen meevliegen. Op die manier kunnen die piloten een deel van de kosten delen met de passagiers.»

Oostende

Het platform bestaat intussen een drietal weken in België. Momenteel zijn er zo’n 150 piloten en een 400-tal passagiers geregistreerd. «Het is niet de bedoeling te gaan concurreren met de commerciële luchtvaart», licht Cannaerts toe. «Mensen die vanuit de omgeving van het vliegveld van Zwartberg in Limburg een dagje naar Oostende willen, vinden via ons misschien een piloot. Je kan dat combineren met een daguitstap naar de kust, maar in plaats van in de file te staan, vlieg je erover. Meevliegen met zo’n klein toestel is gemoedelijker en indrukwekkender dan een lijnvlucht.»

Prijs

Hoeveel betaal je voor zo’n vlucht? Dat hangt af van het type vliegtuig en de afstand. Voor een een vlucht van Zwartberg naar Oostende betaal je zo’n 40 euro, voor een langere vlucht betaal je 100 euro of meer. Voor die prijs geraak je met Ryanair ongetwijfeld verder, maar de ervaring is ongetwijfeld niet te vergelijken. En komt het bedrijf niet in juridische problemen met het gebruik van de naam ‘Uber’? «We hebben ons daarover geïnformeerd, en volgens de Portugese oprichter is dat allemaal in orde», aldus Cannaerts.