Jongeren hebben eerste smartphone op 13-jarige leeftijd

Ruim 80% van de Belgische jongeren tussen 13 en 16 jaar bezit een smartphone. Dat blijkt uit onderzoek bij 1.000 ouders. De gemiddelde jongere bezit zijn eerste toestel op 13-jarige leeftijd.

De voornaamste reden voor de aankoop van een smartphone verschilt in het noorden en het zuiden van het land, blijkt uit de bevraging in opdracht van het Franse smartphonemerk Wiko. Nederlandstalige jongeren hebben er een omdat ze erom hebben gevraagd, terwijl hun franstalige leeftijdsgenoten vooral beschikbaar moeten zijn in noodgevallen.

Aan tafel

De meeste Belgische ouders (76%) maken zich trouwens geen zorgen over het smartphonegebruik van hun kinderen, omdat ze hen daarin begeleiden. Zo is in 70% van de gevallen geen smartphone toegelaten aan tafel en houdt bijna de helft van ouders maandelijks toezicht op de kosten.

Verder spreken ze met hun kroost over sociale netwerken en apps, en is 54% van de Vlaamse ouders ervan overtuigd dat een smartphone bijdraagt aan de ontwikkeling van hun kind.

Generatie Z

Opvallend genoeg blijken de ouders wel achter te lopen op de realiteit. Ze denken bijvoorbeeld dat hun kinderen een smartphone in de eerste plaats gebruiken om te sms’en, maar dat is bij de generatie Z al lang niet meer het geval. Zij zijn vooral bezig met sociale netwerken, video’s en foto’s, muziek beluisteren en spelletjes spelen.