Japanse stad experimenteert met zelfrijdende taxi’s

In de Japanse stad Fujisawa zullen vanaf volgend jaar zelfrijdende taxi’s rondrijden. Als het experiment een succes wordt, zullen de taxi’s ingezet worden tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Het bedrijf ‘Robot Taxi’ zal vanaf maart 2016 zelfrijdende taxi’s inzetten in het stadscentrum van Fujisawa, een grote kuststad in de buurt van Tokio. Daarmee lijkt het relatief onbekende Japanse bedrijf grote wereldspelers als Google, Uber, Ford en BMW die eveneens werken aan technologie voor zelfrijdende wagens, een stap voor te zijn. In eerste instantie zullen de robottaxi’s een vijftigtal inwoners van Fujisawa vervoeren van hun huis naar de lokale supermarkt. Het gaat om een traject van gemiddeld drie kilometer. De passagiers zullen wel nog achter het stuur plaatsnemen, voor het geval een menselijke ingreep nodig is.

Als het experiment succesvol is, wil Robot Taxi de vervoermiddelen inzetten om toeschouwers te vervoeren tijdens de Olympische Spelen die in 2020 zullen doorgaan in Tokio. Bovendien kunnen de taxi’s ook ingezet worden in afgelegen gebieden waar weinig tot geen openbaar vervoer is.

Vergrijzing

Meer nog dan in andere landen is er in Japan nood aan zelfrijdende wagens. Het land kampt immers met een ontzettend snelle vergrijzing en een groot deel van de verkeersongevallen worden veroorzaakt door hoogbejaarde bestuurders. Binnen drie jaar zullen er in Japan maar liefst 5 miljoen autobestuurders rondrijden die ouder dan 75 jaar zijn. De nieuwe technologie zou de veiligheid naar verwachting aanzienlijk verbeteren.