Dreigt er een tekort aan koffie in de wereld?

Slecht nieuws voor alle koffiefanaten. Een Italiaans koffiegigant voorspelt namelijk dat er wereldwijd een tekort aan koffiebonen zal ontstaan.

Andrea Illy, ceo van Illycafè, ziet de koffietoekomst in ieder geval somber in. “We drinken steeds meer koffie”, vertelt hij aan Bloomberg Business. “Als het zo doorgaat hebben we het volgende decennium 40 tot 50 miljoen extra zakken van het zwarte goud nodig om iedereen te bevoorraden. Dat is onhaalbaar.”

Momenteel staat de productie van koffie al zwaar onder druk door de lage prijzen en de opwarming van de aarde. Als de industrie zich niet aanpast, zullen koffieboeren in Brazilië, Nicaragua, El Salvador en Mexico een deel van hun oogst verliezen. Daarbovenop wordt verwacht dat de vraag naar koffie binnen de vijf jaar met 25% gaat stijgen. Volgens de International Coffee Organization wordt het drankje steeds populairder, vooral in landen die nog geen echte koffiecultuur kennen als India en China.

“Vroeg of laat moeten we toch ingrijpen en stevige besluiten nemen. We hebben geen idee waar al die extra koffie vandaan moet komen”, besluit Illy onheilspellend.