Ontdooid eten mag je opnieuw invriezen

In de keuken geldt één gulden regel: ontdooid voedsel mag je niet opnieuw invriezen en moet je zo snel mogelijk opeten. Maar volgens de Amerikaanse voedingsexperte Tina Hanes  klopt die veronderstelling niet. "Ontdooid eten mag je wél opnieuw invriezen, zolang het op de juiste manier gebeurt."
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Hanes werkt als diëteste voor de Voedsel- en Warenfederatie in de Verenigde Staten. Eén van de vragen die zij het vaakst te horen krijgt, is of men ontdooid voedsel opnieuw mag invriezen. "Het is een mythe dat je ontdooide voedingswaren moet weggooien", vertelt Hanes aan The New York Times. "Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is." Dat geldt niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.

Ze benadrukt dat de koelkast de ideale plaats is om eten te ontdooien. "Je mag nooit iets ontdooien door het op het aanrecht te laten liggen of door het onder een stroom van warm kraantjeswater te houden. Bacteriën houden nu eenmaal van een warme omgeving en vermenigvuldigen zich razendsnel op kamertemperatuur. De enige manier om voedsel te ontdooien, is het in de koelkast leggen."

Voedingswaren ontdooien in de microgolf of met koud wat is minder erg dan op het aanrecht of met warm water, maar dan mag je het nog steeds niet opnieuw invriezen. "Voedsel dat je zo ontdooid hebt, moet je onmiddellijk bereiden en opeten."

Ze waarschuwt wel dat je ontdooide voedingswaren best niet te lang in de koelkast laat liggen voor je het opnieuw invriest, omdat het kan bederven. Kip kan je bijvoorbeeld twee dagen bewaren in de koelkast, zeevruchten of vis slechts één of twee dagen. "Als het eten vreemd ruikt of als het kleverig en slijmerig aanvoelt, is het waarschijnlijk bedorven en gooi je beter weg."