Nieuwkomers riskeren tot 5.000 euro boete bij inburgeringstraject

Nieuwkomers die onvoldoende inspanningen leveren tijdens hun inburgeringstraject, riskeren vanaf volgend jaar een boete tot 5.000 euro. «We bieden hen heel wat mogelijkheden. Daar mag iets tegenover staan», verklaart minister Liesbeth Homans (N-VA).
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Het inburgeringstraject is in Vlaanderen verplicht voor nieuwkomers. Tot op heden geldt daarvoor een inspanningsverbintenis, maar vanaf 1 januari 2016 wordt het resultaat meer in overweging genomen. «Op die manier weet een potentiële werkgever dat een attest iets waard is», verduidelijkt Homans (foto), die tegelijk benadrukt dat niemand zal worden afgerekend «op basis van intellectuele capaciteiten».

Leven uitbouwen

Nieuwkomers die niet genoeg inspanningen leveren, riskeren vanaf volgend jaar een boete van 50 tot 5.000 euro. Als Vlaams minister van Inburgering wees Homans er in het VTM-nieuws op dat de Vlaamse overheid heel wat mogelijkheden aanlevert om nieuwkomers een leven te helpen uitbouwen voor zichzelf en hun gezin. «En daar mag iets tegenover staan», luidt haar redenering.

Een inburgeringstraject kost de samenleving volgens de Vlaamse minister gemiddeld 4.300 euro. «Dat geeft de gemeenschap in alle solidariteit. Maar het is wel een verhaal van rechten en plichten.»

20.000 personen

Volgens de huidige prognoses die de Homans aanhaalde, zullen zich de komende maanden ongeveer 20.000 personen in Vlaanderen vestigen na hun eventuele erkenning. Om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, werd tijdens de begrotingsgesprekken een budget voorzien van 120 miljoen euro. «Bijna de helft daarvan gaat naar inburgering», besluit Homans.